כיצד משתלב הסקיילייט באקלים הים תיכוני?

סקיילייט קבוע

השימוש ב"סקיילייט", חלון גג, הפך נפוץ מאוד בבתים, משרדים, מרכזי קניות ומבנים ציבוריים שונים בישראל בשנים האחרונות. מאחר ומדובר בחלון המכניס את אור השמש לפנים המבנה, עולה השאלה המתבקשת – כיצד משתלב אלמנט זה באקלים הים תיכוני החם והשמשי?

בכל פעם שמגיעים כמה ימים של שמש יוקדת ושרב כבד אנחנו נזכרים כי השמש היא אמנם מקור החיים והאנרגיה על פני כדור הארץ, אך גם נדרשת מידה של הגנה והימנעות ממנה. כיצד דואגים לכך בבתים ומקומות שונים בהם מותקן גג זכוכית – "סקיילייט", בישראל?

דרכים למינון כמות האור הנכנסת מבעד סקיילייט

מאחר והשמש הישראלית אכן עלולה להיות "יותר מדי", בעיקר בחודשי הקיץ הלוהטים, נוצרת התלבטות מובנת ומתבקשת בנוגע להתקנה של חלון גג במבנה הממוקם כאן בארץ. הפופולאריות העצומה של חלונות גג אלו מצביעה על כך שהן נושאים בצידם יותר יתרונות מחסרונות כמובן, ואינספור ישראלים יכולים אכן להעיד כי סקיילייט מכניס להם המון אור מבורך לבית או הופך את המשרד בו הם עובדים למואר ונעים יותר. אך מה בנוגע לשמש חזקה מדי וכניס של חום או יותר מדי אור?

ובכן, קיימות דרכים מקצועיות שונות להתמודד עם אתגר זה ולהבטיח כי סקיילייט לא יכניס יותר מדי אור למבנה, כי הוא לא יגרום לחימום יתר של אותו מבנה וכו'.

אחת הדרכים הללו היא למקם את סקיילייט בצורה מושכלת וחכמה, ביחס לכיוון ממנו מגיעה השמש. בישראל השמש מגיעה תמיד מכיוון דרום, כאשר הזווית המדויקת נקבעת על פי עונת השנה כמובן. במידה ומעוניינים בכמה שיותר כניסה של אור שמש ניתן למקם את סקיילייט בחלק של הגג הפונה דרומה ואילו במידה ומעוניינים בפחות אור ניתן למקם את חלון הגג בכיוון אחר.

דרך נוספת למנן את כמות האור (והחום) הנכנסים למבנה דרך סקיילייט היא באמצעות סוכך (תריס, סוכך נפתח או כל סוג אחר) אשר בעצם הופך את סקיילייט לחלון רגיל לכל דבר ועניין, כזה שניתן פשוט להצליל באופן חלקי או מלא כאשר לא מעוניינים בכל האור הזה. כך ניתן לשלב את סקיילייט באקלים הים תיכוני ולהשתמש בו על מנת למנן את כמות האור הנכנסת לבית – בחודשי החורף כאשר הימים קצרים ואין המון שמש נשאיר את הסוכך פתוח ונאפשר לגג הזכוכית להכניס כמה שיותר אור ואילו בחודשי הקיץ נקפיד על סגירת הסוכך, לפחות בשעות החמות של היום.

פתרונות יצירתיים אף יותר ניתן למצוא במקומות מסוימים, בעיקר בשטח העיר, בהם משתמשים סקיילייט דווקא בסביבה המוצלת על ידי עצים. את חלון הגג ממקמים בחלק של הגג אשר מוצל על ידי כמה עצים, וכך אלו מאפשרים כניסה חלקית בלבד של קרני השמש מבעד סקיילייט, ולכן גם פחות כניסה של חום. בעוד הנוף הנשקף מבעד לחלון הגג במקרה זה הוא של עצים וצמחייה ירוקה, מדובר מבחינת רבים בפתרון הצללה מצוין העונה על כמה צרכים במקביל.

לסיכום, לדעתם של לקוחות מרוצים רבים, סקיילייט דווקא משתלב בצורה מושלמת באקלים הים תיכוני, שכן הוא מאפשר לנצל את כל השמש הנעימה הזו ממנה אנו נהנים כאן לאורך מקרבית השנה, ולהכניסה לפנים ביתנו. כאשר מדובר ביותר מדי שמש וחום, כפי שקורה פעמים רבות בשיא הקיץ, פתרונות פשוטים ויצירתיים שונים מאפשרים למנן את כמות האור הנכנס, ולהימנע מחימום יתר של המבנה. לצורך זה מותקנת גם זכוכית כפולה ומבודדת, המבטיחה כי הסקיילייט יפריד בצורה טובה בינינו לבין החום שבחוץ ולא יקשה על מערכת מיזוג האוויר שלנו.

הלהב 15 חולון